Uotila förlänger - nu väntar Almtuna

Juha Uotila 130220

Uotila har fått passningsgeniet Conny Strömberg på fall. Arkivfoto: Roger Hultgren, Pic-Agency Sweden.

IKO möter före detta mardrömsmotståndaren Almtuna på bortaplan tisdag kväll i omgång 50. Ett avgörande skede i Allsvenskan med bara två matcher kvar efter denna. Läget är följande: IKO har 6 poäng ner till strecket där Malmö och Mora ligger. En seger mot Almtuna skulle förstås göra läget lite lugnare i omgång 51 och 52. Tidigare möten den här säsongen har slutat med två segrar för Almtuna och en hemmaseger för IKO. Backklippan och "tacklingsmonstret" Juha Uotila har skrivit nytt kontrakt över säsongen 2013/14 som blir hans tredje raka sedan han kom till Oskarshamn.

- Vi är jättenöjda med vad Juha Uotila har presterat under dom här två säsongerna, säger IKO:s sportchef Roger Jönsson. Han är en viktig kugge i vårt försvarsspel och som ger hundra procent i varje match. Han är dessutom en fantastisk karaktär, jobbar och sliter hårt och trivs dessutom bra i Oskarshamn.

- Vi har jobbat en längre tid för att få honom att stanna och nu har han alltså skrivit på för ytterligare ett år i IKO. Juha är den typen av kille vi vill ha och han står ganska mycket för det vi vill i omklädningsrummet. Han manar på dom andra killarna och ryter ifrån om det är något som inte är tillräckligt bra. Han går i bräschen när det är tuffa matcher och viker aldrig undan. Juha är en personlig favorit som jag gillar och jag är jätteglad att han stannar, avslutar Roger Jönsson.

Juha, ett nytt kontrakt signerat i dagarna, var det ett svårt val?
- Det finns mycket att ta hänsyn till, som t ex familjen, så det har tagit ett tag. Men när jag väl bestämde mig så kändes det rätt.

Fanns det andra alternativ?
- Det spelar ju egentligen ingen roll nu, men så klart händer det mycket runt om i hockeyvärlden. Just nu är jag väldigt glad att jag skrev på och det är det som är det viktiga.

Hur trivs du och familjen i Oskarshamn och IKO?
- Jag trivs jättebra med hockeydelen här i stan - laget, spelarna och tränarna. Det är roligt att spela här inför alla de fantastiska fansen. Måste bara se till att familjen har det bra och dom trivs också jättebra. Det handlar inte alltid bara om hockey.

Hur sammanfattar du dom här två säsongerna för egen del?
- Förra säsongen var allting nytt, många nya spelare. Men när jag ser på det nu var det en stor framgång vi hade och vi är på väg mot minst lika bra i år. Så det är nog inte så stor skillnad mellan de här två säsongerna egentligen, vi måste bara se till att gå hela vägen nu på slutet.

Du är duktig i det fysiska spelet, vilka är mer dina starka sidor som back?
- Jag är ganska snabb på skridskorna och så lyckas jag ganska bra med förstapasset. Det är enkla saker i spelet som jag försöker utveckla.

Vad vill du utveckla i ditt spel ytterligare?
- Den offensiva delen har väl inte varit så bra som jag själv och andra förväntat sig. Det är ofta små marginaler att göra mål men det är något jag behöver träna på.

Du ligger ganska högt i utvisningsligan, ser du det som ett problem?
- Självklart vill jag inte ta många utvisningar men det är inget som direkt bekymrar mig. Det är många saker som händer i spelet och det går väldigt fort. Det är små marginaler mellan en godkänd tackling och en utvisning.

Ansiktsskadan tidigare i vintras, inget som besvärar dig längre?
- Nej, jag har inga besvär längre, det är bara ärret kvar och lite nervbanor som ska hitta rätt till slut.

Vad blir viktigast i matchen mot Almtuna?
- Vi behöver verkligen tre poäng med tre matcher kvar och 9 poäng att spela om. Det blir en tuff match och det gäller att vi spelar bra om vi ska lyckas med det.

Fakta Juha Uotila:
Ålder: 28 år
Längd: 183 cm
Vikt: 85 kg
Position: back
Fattning: vänster
Moderklubb: Karhu-Kissat, Finland
Karriär: 98 matcher i SM-liiga med Pelicans (22 poäng, varav 8 mål), 45 matcher i AHL med Toronto Marlies (9 poäng), 101 matcher i Allsvenskan med IKO (24 poäng, varav 7 mål)

GÖRAN SVENSON
goran@ikoskarshamn.se

IKO har nu 9 spelare kontrakterade över nästa säsong, 3 backar och 6 forwards. Plus huvudtränaren Fredrik Söderström.

Följ Silly Season här inför nästa säsong

Videointervju med Juha Uotila:Videointervju med sportchefen Roger Jönsson:Juha Uotila 121219
Juha Uotila är populär bland dom unga lirarna. Arkivfoto: Göran Svenson.2013-02-25

blog comments powered by Disqus