Bäst när det gäller - igen!

iko-västerås 120311

Nicklas Jadeland som avgjorde med 3-1 i tom kasse leder firandet. Foto: Daniel Svensson.

IKO slog Västerås i en ny måstematch och visade sig bäst när det gäller igen. Seger med 3-1, sista målet i tom kasse av Nicklas Jadeland, innebär serieledning inför sista omgången då man möter Rögle borta i morgon. IKO sitter nu riktigt i förarsätet och är två poäng före Malmö och Rögle medan Västerås är borta från seriesegern och kvalserieplatsen.

IKO kom ut starkt och med en stor vilja att vinna även denna viktiga match. Man fick också en psykologiskt viktig utdelning redan i fjärde spelminuten. I ett snyggt anfall fick till slut Matt Ryan möjligheten att vika in framför mål och lyfta upp 1-0 förbi Daniel Sperrle i VIK-målet. Assister till Morten Poulsen och Nicklas Jadeland. Strax efter målet hade Mikael Lidhammar ett fint läge att öka på ledningen. Lidhammar gjorde en ny bra match - såväl spelmässigt som fysiskt - och utsågs till hemmalagets slitvarg. Han offrade sig både i offensiven och i försvarsarbetet, vilket f ö många gjorde ikväll. I ett box play i mitten av perioden spelade IKO strålande och Linus Fernström gjorde två kanonräddningar, varav en mäktig sidledsförflyttning. Direkt efter utvisningen kom Rodman/Hagelin i ett jätteläge. IKO fick också spela power play men 1-0 stod sig perioden ut. Skotten beskedliga 4-6.

Efter fem minuter av andra perioden fick IKO ett nytt power play men inget mål. Däremot skapade man bra tryck strax efter och retroaktivt kom så 2-0 efter 9.52. Sam Lofquist sköt och David Rodman styrde ner pucken otagbart för målvakten efter att IKO tryckt på bra i anfallszon en stund. IKO hade flera chanser att utöka sin ledning, bl a sköt Linus Hultström ett bra skott som målvakten tappade men pucken gick över ribban. Skotten i andra hela 12-2 till IKO.

Tredje perioden inleddes med ett nytt power play för IKO som även blev spel 5 mot 3 i 40 sekunder, totalt ett pp på över tre minuter men det blev ingen utdelning trots ganska bra spel. Chanserna avslöste sedan varandra åt båda håll i takt med att Västerås tryckte på för en reducering. VIK fick ett friläge strax efter den långa utvisningen men Fernström räddade. Efter 7 minuter kom Rodman/McGrath i ett jätteläge där McGrath missade på tennis. Västerås ökade tempot ytterligare och tog över mer och mer i mitten av perioden och en felpassning från IKO höll på att ge utdelning för VIK. Jadeland/Poulsen kom i en snabb kontring efter 11 minuter men inget mål. I stället fick Västerås sin reducering till 2-1 efter en märklig studs som retfullt lade sig bakom Fernström. Målskytt Matt Demarchi och klockan stod på 13.59. Det skulle bli en nervös och dramatisk avslutning igen. Minuten senare hade Västerås en dubbelchans men IKO kom i farliga kontringar. Med knappt två minuter kvar tog VIK ut målvakten men det blev aldrig riktigt farligt. Domarna släppte en riktigt ful tackling i ryggen på David Rodman som dock inte verkade vara allvarligt skadad. IKO kunde ganska enkelt hålla VIK på avstånd och efter 19.22 kom läget när Nicklas Jadeland snappade upp pucken och sköt över hela banan i tom kasse fram till 3-1. Där visste jublet i arenan inga gränser.

Nu blir det en kort natts vila innan avgörandet i Ängelholm i morgon. Matematiken är enkel; vid minst två poäng mot Rögle är IKO i kvalserien och möter Djurgården borta på torsdag. Malmö måste lita på att Rögle slår IKO och samtidigt vinna sin match borta mot avsågade Västerås. Men i ett sådant läge blir det en målskillnadsaffär mellan Malmö och Rögle där Malmö i nuläget har två mål bättre. Skulle IKO ta en poäng mot Rögle, vinner man serien om Malmö tappar poäng i Västerås. IKO har de senaste veckorna visat på en enastående moral och vunnit den ena superviktiga matchen efter den andra.

IKO:s tränare Fredrik Söderström:
- Det var en härlig söndagsmatiné vi bjöd på med en god grund för fina prestationer. Det fanns en intensitet hos alla våra killar idag och vi spelade ett strikt försvarsspel hela matchen och en offensiv som vi vill spela hockey. Jag tycker första perioden är godkänd även om vi bara får iväg 4 skott på mål. Vi hamnar lite ut i hörnen men har ändå ledningen med 1-0. I andra växlar vi ut och har ett konstant tryck långa stunder. Vi får också 2-0 och har bud på flera mål. I tredje perioden blir det ett vanskligt läge då mycket står på spel. Det krävs försiktighet och balans för att inte schabbla bort det vi har, samtidigt som Västerås gör en rejäl tempohöjning för att komma ikapp. Efter deras reducering blir det dramatik men återigen visar vi fin moral när vi kan stänga butiken för VIK.

- Vi har nu ett jättefint läge att få uppleva något ännu häftigare. Givetvis vill vi vinna även den sista matchen och jag ser hos grabbarna en avslappnad inställning till det hela. Det är trots allt enligt vår plan och vi har varit med i striden hela tiden. Mycket står på spel men vi ser bara möjligheter och det är dom andra lagen som har pressen på sig eftersom vi har två poäng mer. Vi vet också om vår kapacitet och moral från dom senaste veckornas viktiga matcher där vi har växt för varje seger. Nu kör vi till Ängelholm så får vi summera i morgon kväll om säsongen är slut eller om vi får uppleva fler häftiga hockeymatcher.

IK Oskarshamn - VIK Västerås HK 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
03.49 1-0 Matt Ryan (Morten Poulsen, Nicklas Jadeland)
29.52 2-0 David Rodman (Sam Lofquist)
53.59 2-1 Matt Demarchi (Andreas Lindh, David Lundbohm)
59.22 3-1 Nicklas Jadeland (Stefan Öhman), spel 5 mot 6, mål i tom kasse

Skott: 22-22 (4-6, 12-2, 6-14)
Utvisningar: IKO  3x2, Västerås  6x2
Domare: Mikael Holm, Marcus Linde
Publik: 2713

GÖRAN SVENSON
049113448@telia.com

Video med höjdpunkter från matchen:Video från presskonferensen:
Video: Daniel Svensson.
Bilder från matchen:
Foto: Daniel Svensson och Roger Hultgren.

iko-västerås 120311
Matt Ryan har fått ner målvakten och lyft in 1-0.

iko-västerås 120311
Här firas 1-0-målet.

iko-västerås 120311
Här är målskytten, Matt Ryan.

iko-västerås 120311
Viktor Gibbs Sjödin tas hårt av Västeråsförsvaret.

iko-västerås 120311
Joakim Hagelin konstaterar att 2-0 sitter i nätmaskorna....

iko-västerås 120311
...här är målet ur en annan vinkel med målskytten David Rodman till vänster.

iko-västerås 120311
Linus Fernström gjorde en ny stormatch i målet.

iko-västerås 120311
Stor glädje i båset, materialaren Anders Sjöberg och tränarna Fredrik Söderström och Michael Larsson i kramkalas.

iko-västerås 120311
David Rodman ligger utslagen efter en ful tackling och Michael Larsson försöker tala om för domaren att det borde vara utvisning....men icke.

iko-västerås 120311
Nicklas Jadelands 3-1 i tom kasse....

iko-västerås 120311
...och då blev han riktigt glad....

iko-västerås 120311
...och efter detta blev Jade säkert lite rörd.

iko-västerås 120311
Lite slagsmål hör till i en sådan viktig match.

iko-västerås 120311
Fokuserat i båset.

iko-västerås 120311
Mikael Lidhammar har gjort riktigt bra matcher på slutet och utsågs idag till hemmalagets slitvarg.

iko-västerås 120311
Andreas Valdix försöker runda kassen.

120311_rh3782
Västerås fick lite hopp genom 2-1-målet i mitten av tredje perioden.

iko-västerås 120311
Evan McGrath missar ett tennisslag i bra läge.

iko-västerås 120311
Spelarna fick stående ovationer från publiken på slutet....

iko-västerås 120311
....kallades in på isen igen och filmades till Peter Gerdehags dokumentärfilm.2012-03-11

blog comments powered by Disqus