Tommy Salo ny tränare i IKO

IKO:s klubbchef Dag Larsson presenterade Tommy Salo som ny tränare i IKO. Foto: FotoMix

Det blir målvaktsprofilen Tommy Salo som tar över ansvaret som tränare i IK Oskarshamn.
Det meddelades på en presskonferens på torsdagen, liksom att IKO nu satsar ytterligare på klubbens juniorer genom att anställa fystränaren Lars Ahlqvist som ska ansvara för fysträningen från U 16 till A-laget.
- Motståndarnas backar ska känna av att det är Oskarshamn man mött, säger Tommy Salo.

Som spelare behöver Tommy Salo ingen närmare presentation. De flesta känner till den rutinerade målvakten som vunnit såväl OS- som VM-guld med Tre Kronor och avslutade den aktiva karriären i Frölunda för två år sedan.
Därefter gav han sig direkt på jobbet som tränare i division 1-laget Kungälv.
Nästa steg uppåt i tränarkarriären blir alltså att ta sig an IK Oskarshamn i HockeyAllsvenskan. På torsdagen skrev 38-årige Tommy Salo på ett kontrakt som sträcker sig över två år.
- Jag har fått kött på benen av mina två år i Kungälv när det gäller att lägga upp träningar och matcher, men hockey har jag ju hållt på med i hela mitt liv och det är vad jag kan bäst, säger Tommy Salo.
- Vi har fått många fina vitsord när det gäller Tommy, både hur han är som tränare och hans sätt att vara. Det är en intressant lösning, säger IKO:s klubbchef Dag Larsson.
Den nye IKO-tränaren förespråkar en fartfylld men ändå kontrollerad anfallshockey.
- Det kan kanske se flängigt ut men alla ska alltid veta vilken roll de har. Det handlar mycket om fart och att ge allt i alla lägen, det krävs att vi är bra tränade för mitt sätt att spela. Vi ska göra det väldigt trångt i mittzon och motståndarnas backar ska känna att det är Oskarshamn man mött, säger Tommy Salo utan att avslöjd för mycket om hur IKO kommer att spela kommande säsong.
Salo ser också stor potential hos sin nya klubb och att tillhöra topp sju i HockeyAllsvenskan är fortsatt målet.
- Det är solklart att vi ska vara med där. Jag tror att laget tog poäng mot alla lag i serien förrutom Leksand. Det finns vissa bitar som man kan se att vi måste bli bättre på, framför allt powerplay och boxplay. Dessutom vill jag komma in med lite mer proffsighet i klubben kring träningar och matcher, säger han.
Dag Larsson hoppas och tror också att Michael Larsson fortsätter som assisterande tränare bredvid Salo. Han säger att man är nära en lösning men att inget kontrakt ännu är påskrivet.
 
IKO har just nu sex spelare under kontrakt och det arbetet inleds nu på allvar av klubbchefen Dag Larsson. Tommy Salo kommer även att vara med och ge tips om nya spelare.
- Men jag kör med det laget jag får, jag kommer inte skylla ifrån mig. Jag kommer ge några tips på spelare som jag tror skulle passa i föreningen, säger Tommy Salo.
 
Fystränare och satsning på juniorer och ungdomar

Lars Ahlqvist
Lars "Maskot" Ahlqvist blir heltidsanställd fystränare i IKO.

På presskonferensen presenterade klubben dessutom att man för första gången nu anställt en fystränare på heltid. Det handlar om 50-årige Lars "Maskot" Ahlqvist som kommer att ansvara för fysträningen i framförallt A-laget, hockeygymnasiet, J 20, J 18 och U 16. I grunden är "Maskot" styrkelyftare (lyfte 260 kg när han var som bäst) som för åtta år sedan kom in i Frölundas organsiation. De två senaste åren har han dessutom kört sommarträning med Göteborgsbördiga NHL-proffs som Per-Johan Axelsson, Loui Eriksson och bröderna Henrik och Joel Lundqvist.
- Fysen är oerthört viktig för ishockeyn, kanske viktigare än för någon annan sport. Jag är imponerad av det jag sett hittills i Oskarshamn och ser att det finns stora möjligheter att göra ett bra jobb även om vi måste göra en del förändringar, säger han.
 
IKO:s klubbchef Dag Larsson betonar att anställningen av Lars Ahlqvist inte minst är en satsning på föreningens junior- och ungdomsverksamhet.
- Våra juniorer har fått ett rejält lyft de två senaste åren sedan Mats Johansson kom in som tränare. Med Lars får Mats hjälp av en proffsig kille med stor erfarenhet. Det här handlar om att få fram fler produkter från regionen som kan ta en plats i vårt A-lag. Det finns talang och flera spelare som kan bli bra men nu gäller det att vi kan förädla dem, säger Dag Larsson.
Han meddelade samtidigt att åtta-nio spelare från juniorlaget kommer att sommarträna med A-laget och slåss sedan om fyra-fem a-lagskontrakt.
- Vi måste tillsammans med övriga ledare försöka lyfta hela klubben så att glappet till A-laget blir mindre, slår Tommy Salo fast.

TEXT: MARTIN SVENSON | FOTO: DANIEL SVENSSON, FOTOMIX
martin@ikoskarshamn.se

En film från presskonferensen kommer senare på bloggen på FotoMix.nu.2009-03-12 15:01

blog comments powered by Disqus